Istoric

Fondatorul Asociaţiei pentru deficienţii de auz „Sfântul Grigore Palama”

Părintele Constantin Onu este cunoscut de cei mai mulţi ca un preot cu misiune, un duhovnic ce-i slujeşte lui Dumnezeu dar şi vieţii aproapelui.

Este fondatorul unicei corale cu transpunere în limbajul mimico-gestual şi „Fiu al Argrşului şi Muscelului” pentru prestigiu moral, profesional şi civic

Pentru Părintele Constantin Onu, îndemnul „Roagă-te, munceşte, iubeşte” este respectat de dimineaţă până seara. Când nu slujeşte la Biserica Mavrodolu, îl găsim în cancelaria sa scriind, sau la universitate, predând studenţilor. Este Doctor în Teologie şi absolvent al cursurilor pentru „Interpret în limbajul mimico-gestual”.

Hirotonit preot în 1990, părintele inimilor celor mulţi a fost dirigintele elevilor surzi la Seminarul Teologic din Curtea de Argeş.

Din 2001, este Consilier Eparhial responsabil cu asistenţa socială, iar în anul 1996, pentru pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe Universale, a investigat comunitatea persoanelor surde şi rolul acestora ca o componentă importantă a confesiunii ortodoxe structurând gramatical elementele de bază ale comunicării gestuale.

„Am constatat că nu există un limbaj mimico-gestual românesc structurat şi uniformizat. Că lipseşte un cadru legal, limbajul nefiind recunoscut decât din 2006. Atunci am identificat modalităţile de execuţie şi învăţare, de îmbogăţire a lexicului mimico-gestual românesc.”, spune părintele Onu.

Din 1999, părintele militează activ pentru includerea în planul de învăţământ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Piteşti a unor cursuri de limbaj mimico-gestual, demers concretizat în şase generaţii de absolvenţi surzi şi auzitori.

De opt ani, coordonează, la Piteşti, activitatea „Centrului Naţional de Pregătire, catehizare şi misiune ortodoxă pentru deficienţii de auz din Patriarhia Română şi diaspora”.

Constantin Onu, fondatorul unicei corale cu transpunere în limbajul mimico-gestual, Effatta este şi iniţiatorul demersurilor de introducere în COR a ocupaţiei de „Interpret în limbajul mimico-gestual”.

Constantin Onu este şi Preşedinte Executiv al Fundaţiei de Misiune Creştină „Sfântul Grigore Palama”, din Piteşti.

Meritul părintelui îl reprezintă şi parohiile pentru rromi-rudari, în numeroase sate.

Are o activitate ştiinţifică bogată: articole, studii, cărţi, dicţionare mimico-gestuale, (monografia Bisericii Mavrodolu, „Simbolistica semnelor”), dar şi câteva dvd-uri cu Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur în limbajul mimico-gestual liturgic românesc.

Un duhovnic iubit, cu multe distincţii la activ Părintele Onu a fost numit iconom stavrofor în 1999, Fiu al Argeşului, pentru prestigiu moral, profesional şi civic, din partea Consiliului Judeţean Argeş.

A primit Crucea Patriarhală acordată de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist şi a obţinut diploma jubiliară pentru merite deosebite în dezvoltarea învăţământului superior românesc.

Enciclopedia Ortodoxiei Româneşti îl consemnează ca fiind o personalitate marcantă a istoriei româneşti, ca iniţiator al unei metode creative şi inedite de comunicare gestuală, a unui nou limbaj mimico-gestual liturgic românesc.

Flavia Jinga

Sursă: https://adevarul.ro/stiri-locale/pitesti/constantin-onu-un-duhovnic-cu-har-1169933.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *