TATĂL – MĂRTURISIREA DE CREDINŢĂ tradusă în limbajul mimico-gestual liturgic românesc (V)

Analiză teologică

Prin termenul de Tatăl, Sfânta Scriptură indică pe Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos, care ne face şi pe noi fii adoptivi ai Lui (I Ptr. 1, 3). Mântuitorul spune Mariei Magdalena, după Înviere, „nu te atinge de mine, că încă nu M-am suit la Tatăl Meu. Mergi la fraţii mei şi le spune: Mă sui la Tatăl Meu şi la Tatăl vostru…” (In. 20, 17). Acelaşi este sensul în care Mântuitorul ne invită să ne rugăm lui Dumnezeu. El ne aşează pentru vecie în relaţia filială faţă de Tatăl Ceresc, dându-ne forma cea mai cuprinzătoare a rugăciunii creştine, rugăciunea domnească: „Tatăl nostru, Care eşti în ceruri…” (Mt. 6, 9). Şi această accepţie a termenului abundă în Noul Testament (In. 8, 38-42).

Argumentarea şi execuţia gestului

Din tradiţia bisericească, degetul mare este alocat lui Dumnezeu-Tatăl. În poziţia în care este desprins de restul degetelor strânse în pumn, identificăm forma dactilemei A din limbajul mimico-gestual românesc şi, totodată, similitudinea cu alfa grecesc, Începutul. Tot din tradiţia bisericească, ştim că rostim cuvântul Tatăl având mâna dreapta cu cele trei degete împreunate cu care atingem  fruntea. Aceste două secvenţe, dacă le executăm cu mâna dreaptă aflată în dactilema A, la care adăugăm dimensiunea celestă, similară exprimării dumnezeirii, rezultă semnul Tatăl din Ceruri, alocat lui Dumnezeu-Tatăl. Iată cum, cu ajutorul lui Dumnezeu, am recuperat un prim gest care se afla în uzanţa Bisericii noastre bune și străbune incă dintru începuturi.

În momentul iniţial al formării gestului, mâna dreaptă, în forma dactilemei A, atinge cu degetul cel mare mijlocul frunţii. Din această poziţie, va efectua o mişcare ascendentă către exterior dreapta, după care va realiza o mişcare circulară în plan orizontal, în sensul invers acelor de ceasornic. Privirea deţine un rol important în efectuarea acestui semn, urmărind direcţia de mişcare a mâinii. Gestul poate fi însoţit de mimarea cuvântului Tatăl.

va urma

Lasă un comentariu