Licență în limbaj mimico gestual, din toamnă, la UPIT

Prima promoţie de interpreţi mimico-gestuali

Începând cu anul universitar 2018-2019, Universitatea din Piteşti va organiza un nou program de studii, unul revoluţionar cum l-a numit rectorul Dumitru Chirleşan, și anume „Limbaj mimico-gestual”.

Programul de studii va avea o durată de 3 ani, ca orice alt program de licenţă, şi va fi încadrat, cel mai probabil în Facultatea de Teologie, Litere, Istorie şi Arte. Coordonator va fi preotul Constantin Onu, care derulează deja la UPIT un master în Limbaj mimico-gestual.

„€Ar fi un program cu adevărat revoluţionar! Sigur vom avea studenți, mai ales că limbajul mimico-gestual va deveni a doua limbă oficială a României” a declarat rectorul UPIT. Conducerea UPIT se așteaptă astfel ca tinerii să fie interesați în obținerea unei licențe în limbajul mimico gestual în condițiile în care, conform cerințelor europene, autorităţile publice vor fi obligate să asigure un interpret care să ajute persoanele cu deficienţe de auz să se facă înţelese şi să înţeleagă ce li se comunică. Termenul pentru implementarea acestei reguli este de 5 ani, iar nevoia de specialişti va fi foarte mare. Deocamdată, se va proceda la înregistrarea specialității într-un registru unic pentru ca ulterior să se întocmească un dosar pentru ARACIS, în scopul autorizării.

sursa: http://jurnaluldearges.ro

Lasă un comentariu